top of page

4 jednostavna rješenja za probleme sa vodokotlićem

Voda našeg područja je puna kamenca pa nebitno od brenda vodokotlića (Geberit, Grohe, Liv) koji posjedujete vrijeme će učiniti svoje i kotlić će početi da curi ili da vam pravi neki drugi problem.

Ali šta uraditi tada, tj. kako zaustaviti curenje vode iz vodokotlića ali i novca iz vašeg novčanika? Kada prepoznamo problem već smo na pola puta do rješenja.

Pa krenimo redom,Voda iz vodokotlića curi u wc šolju i stvara kamenac

  • Uzrok ovakvog kvara mogao bi biti sam dihtung/gumica na odvodnom ventilu vodokotlića. Ovdje je rješenje zaista jednostavno, potrebno je samo očistiti ili zamijeniti dihtung.

  • Dovodni ventil pomalo popušta i kotlić se prepunjava vodom a višak curi u wc šolju. Ovo je već ozbiljniji problem pa je potrebna zamjena ili servis dovodnog ventila.

  • Na odvodnom ventilu postoje nakupine kamenca i to mu otežava rad. Rješenje je da rastavite plovak i očistite kamenac. Razmislite i koliko je star vodokotlić, možda je bolje zamijeniti samo plovak.

Vodokotlić se sporo puni vodom ili se uopšte ne puni

  • Moguće je da je dovodni ventil začepljen ili ima nakupine kamenca na sebi pa provjerite prvo ovo. Zatim ga samo rastavite i očistite od nečistoća.

  • Ako je glavni nepovratni ventil pritvoren ili zaštopan potrebno ga je otvoriti do kraja a u nekim slučajevima i demontirati i očistiti.

  • U slučaju da plovak dovodnog ventila zapinje za zid vodokotlića malo ga zaokrenite i na taj način odmaknute od zida kotlića.

Iako pritišćemo tipku za puštanje vode ništa se ne dešava

  • Uzrok ovog problema je najčešće u tome da je poluga odvodnog ventila ispala iz ležišta na tipki. Za čas možete vratiti polugu na svoje mjesto i problem je riješen.

  • U slučaju da je poluga već pukla moraćete je zamijeniti novom a vjerovatno i cijeli mehanizam za podizanje plovka.

Voda se slijeva po zidu iza vodokotlića

  • Kod ovakvog kvara potrebno je odmah krenuti sa popravkom. Plastična matica dovodnog ventila je vjerovatno pukla i zato voda pršće po tipki. Zamjenom ventila riješićete i ovu situaciju.

  • Dešava se i da je spojno crijevo puklo te otud voda koja pršće i slijeva se po zidu. Zamjenom crijeva lako ćete sanirati ovu nezgodu.Kao što vidite većina problema koje možete imati sa vodokotlićem lako se otklanjaju te nije potrebno lupati pločice ali nemojte ih ni zanemarivati. Bezazleno curenje vode iz vodokolića može itekako da se pretvori u ozbiljan problem. Ako vam je potrebna pomoć oko rezervnih dijelova za vodokotlić ili nalaženja majstora vodoinstalatera slobodno nam se obratite. Mijenjate li kompletan vodokotlić, u našoj prodavnici izaberite vodokotliće provjerenih i kvalitetnih proizvođača i nećete pogriješiti.

852 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page